Wat komt er nu allemaal bij kijken bij het voorbereiden van een reis? Wat moet je vooral niet vergeten, welke keuzes moet je maken, waar ga je heen, waar ga je vooral niet heen, en vooral: hoe lang?

Het beantwoorden van deze vragen voor kortere reizen zijn betrekkelijk eenvoudig. Maar als de reis eenmaal een aantal maanden gaat beslaan dan wordt het al moeilijker. Als de reis zelfs enige jaren gaat beslaan dan wordt het zelfs ingewikkeld.

In juni 2002 trokken wij voor een 2,5 jaar durend avontuur de wereld in. Dit avontuur bracht ons naar Afrika, Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Oceaniƫ en heel even Azie. Alle informatie met betrekking tot de voorbereiding op die reis kan je hier vinden.

We reisden met vliegtuig, trein, auto, bus, boot, ezel en benenwagen door zo'n 30 landen. We dachten vooraf: reizen brengt ons in contact met andere natuur, cultuur, mensen, dieren, planten maar ook met onszelf. We zouden gaan zien en beleven hoe andere mensen (over)leven hetgeen ons zou leren om ons jachtige, doch rijke bestaan in Nederland te waarderen maar ook te relativeren. We dachten dat ons avontuur ons completere mensen zou maken. Vol idealen trokken we de wijde wereld in. Maar al die voornemens, voorbeschouwingen, verwachtingen en idealen: wat kwam er van terecht?

De reis stond in ieder geval in het teken van volledige vrijheid. We regelden niet alles van tevoren. De zaakjes in Nederland probeerden we netjes te regelen maar voor de reis zelf legden we ons niet al te veel vast. We kochten een enkeltje Zanzibar en zagen wel hoe het verder liep. Maar natuurlijk hadden we wel een plan?

Alles over de geplande route en de keuzes die we daarin hebben gemaakt kan je vinden onder route resp. voorbereidingen. In Afrika starten we in onze eigen Landrover; lees daarover meer onder onze auto. Verder planden we Zuid-Oost Afrika aandoen, Zuid-Oost Azie, Nieuw-Zeeland en de Pacific, Canada, Midden-Amerika en het noordwesten van Zuid-Amerika. Maar ook die planning stond in het teken van volledige vrijheid...

Click for English © copyright on all pictures by Rick Versteegh. No picture or image may be copied, printed or reproduced without written permission