Alles Omtrent De Route

Onze wens voor een lange reis kwam vooral voort uit het verlangen om nog zoveel van die mooie en interessante plekken op de aarde te zien. Dus staken we de koppen bij elkaar en keken we waar onze wensen overeenkwamen. Een voorlopige routeplanning staat in onderstaande overzicht. We wisten ook wel dat die na een half jaar weer helemaal omgegooid zou kunnen zijn maar het was een leidraad. Want ook hier gold weer: volledige vrijheid. Toeval mocht een grote rol gaan spelen tijdens de reis. In de 3e kolom staat het werkelijk aantal weken wat we doorgebracht hebben in het betreffende land.
Aantal weken Wenselijk Land Aantal weken Werkelijk
4 Tanzania (incl. Zanzibar) 7
1 Kenia 1
2 Oeganda 9
1 West-Tanzania 1
4 Zambia 32
1 Botswana 2
3 Namibie 7
4 Zuid-Afrika 17
0 Lesotho 0,5
0 Swaziland 0,5
1 Mozambique 3
1 Zimbabwe 4
1 South-Zambia 3
0 Nederland 2,5
4 Nepal/Tibet 0
4 India 0
3 Myanmar 0
2 Thailand 0
3 Laos 0
2 Cambodja 0
2 Thailand 0
4 Maleisiƫ (Sabah/Sarawak) 0
0 Australiƫ 1
4 Nieuw-Zeeland 4
2 Cook Islands/Tahiti 2
7 Canada (Vancouver)/Alaska 9,5+5
0 Cuba 3
3 Mexico 2
2 Guatemala 2,5
0 Belize 1
2 Honduras 1
1 Nicaragua 2,5
4 Costa Rica 3
0 Panama 2
0 Colombia 0,5
3 Ecuador 4
1 Galapagos 2,5
4 Peru 4,5
3 Bolivia 4,5
? Venezuela/Caraiben??????? 0
Dat we Afrika niet zouden overslaan stond van begin af aan al vast. Niet alleen hebben we elkaar er ontmoet, maar voor Afrika hebben we een zwak. Als je eenmaal in Afrika bent geweest ben je voorgoed verloren. Het is een confrontatie met leven en overleven. In het begin hebben we overwogen om alleen Afrika te bereizen en vanuit Amsterdam naar Kaapstad te rijden. Maar we hadden ook nog andere wensen en de politieke situatie was in sommige delen van Afrika op dat moment zo labiel (Tsjaad, Sudan, Ethiopea, Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek) dat we een tocht over land links hebben laten liggen.

We kozen voor Zuid-Oost Afrika ondanks het feit dat we hier al meerdere malen waren geweest. Nu hadden we echter eigen vervoer en daardoor konden we overal precies de tijd voor nemen als we zelf wilden. Met name de nationale parken waren voor onze echte trekpleisters. We vlogen aan op Zanzibar om in het noorden in alle rust aan de oceaan onder een palmboom te "ontschocken" van Nederland. In Tanzania haalden we de auto op en reden allereerst richting de Kilimanjaro. De berg hebben we links laten liggen en we beklommen Mt Elgon in Oeganda daarvoor in de plaats. Natuurlijk bezochten we de Ngorongoro-krater en Serengeti NP bezoeken.

Vanuit Serengeti wilden we Kenia binnenkomen via Masai Mara NP maar op dat moment was de borderpost dicht. Dus reden we via Lake Victoria. Kenya hebben slechts het zuidwesten bezocht vanwege eerdere bezoeken. Daarvoor in de plaats hebben we veel tijd doorgebracht in Oeganda waar we de gorilla's en chimpansees bezochten en werk voor de Jane Goodall Institute hebben verricht.

Via de oostkant van het Victoria-meer reden we wederom Tanzania binnen. West-Tanzania was op dat moment zeer onontgonnen, we konden er niets over vinden op internet. En van dik-hout-zaagt-men-planken was het. Vanuit Tanzania reden we zuidwaarts door Zambia. We bezochten Kafue National Park en hielpen in het management van de lodge voor bijna 2 maanden.

Via de Caprivi strook reden we Namibie in (na een adempauze in Botswana en Zimbabwe). Van de Okavango-delta bezochten we dit keer de panhandle. In Namibie hebben we een onvergetelijke tijd gehad in Kaokaland met de Himba-stam en Etosha NP. Natuurlijk sloegen we de zandduinen van Sossusvlei inclusief het sandboarden niet over.

Zuid-Afrika was weer heel anders. We verwachten er niet te veel van, omdat het met het "echte" Afrika niet meer zoveel te maken zou hebben. Toch is het een wonderschoon land en hebben er vele vrienden gemaakt. Natuurlijk bezochten we de Drakensbergen en de staatjes Lesotho en Swazilan. In Mozambique doken we met vele manta-roggen.

Van alle Zuid-Oost Azie ging uiteindelijk niets door omdat we na ruim 2 jaar reizen weer terugkeerden naar Afrika en er tot op heden nooit meer weg zijn gegaan (alhoewel we intussen wel naar India, Thailand en Cambodja zijn geweest).

Na Afrika vlogen we via Nederland naar Canada in Noord-Amerika en bezochten natuurlijk de zus van Marieke die er woont. Vanuit Calgary gingen we de Rocky Mountains in en reden vervolgens de hele Alaska Highway naar Alaska, USA. Onderweg reden we ook nog de Dempster Highway af naar de Arctic Ocean in Inuvik in Yukon en de North West Territories. In Alaska vergaapten we ons aan het vele natuurschoon en heel irritante Amerikanen. Via British Colombia kwamen we weer in Canada terecht en zagen vissende Grizzly's. Vancouver Island sloegen we natuurlijk niet over en zagen er orca's in de oceaan.

Na Canada vlogen we naar Rick's zus Mariska in Ecuador. Dit land vormde de uitvalsbasis voor een van de hoogtepunten van de reis en een hartewens van Rick, namelijk de Galapagoseilanden. Vanuit Equador deden we een side-stop in Colombia, waarna we doorreisden naar Peru en Bolivia, waar we het Amazonegebied introkken.

Vervolgens was heel Centraal-Amerika aan de beurt: Nieuwjaar in Panama, de jungles van Costa Rica, de stranden van Nicaragua en het duiken in Honduras en Belize. Guatemala was het hoogtepunt voor ons van de Maya-cultuur en via Mexico genoten we van Cuba.

Na een bliksembezoek aan Canada vlogen we naar de Cook Islands in de Pacific en zagen het mooiste bounty strand ooit op Aitutaki. In Nieuw Zeeland bleven we een maand en Sydney besloot een 2e jaar reizen. Daarna vlogen we terug naar Afrika waar we een overland-trip door 4 landen begeleidden en aan de slag gingen in Zambia bij, wederom, Mukambi Safari Lodge. Pas in Januari 2005 keerden we weer terug op Nederlandse bodem.

Blijven er nog wel wensen over? Jazeker! Een aantal landen zouden we ook nog graag eens bezoeken, maar vielen om tal van redenen af. Daarbij moet je denken aan Ethiopie, Jemen, Ghana, Burkina Faso, Antarctica, Brazilie, Mongolie en Iran. En heel Azie natuurlijk. Maar op deze website zullen deze landen vast nog wel eens de revue passeren!

Click for English © copyright on all pictures by Rick Versteegh. No picture or image may be copied, printed or reproduced without written permission