Intro: Ethiopia
© 3Ddflags.com

ETHIOPIA - BACK TO THE ROOTS

De bakermat van de beschaving - zo maar een label dat aan Ethiopie gehangen kan worden. Door de vondst van onze eerste voorouder Lucy staat Ethiopie dan ook te boek als DE plek op deze aardbol waar het menselijk leven allemaal begon.

Ethiopie staat echter ook bekend om wat minder positieve zaken. Hongersnood is er zo een van. Bob Geldof maakte dat allemaal duidelijk in de 80-er jaren. Daarnaast hebben er een aantal dictatoren huisgehouden. Het een had met het ander te maken - en miljoenen mensen lieten letterlijk het leven.

Die tijden liggen achter ons. Ethiopie klimt langzaam maar zeker uit dat donkere dal. Het toerisme neemt elk jaar weer toe, buitenlandse hulporganisaties staan elkaar in de weg om maar iets te kunnen betekenen voor het land dat ze nog kennen van de Live Aid periode en de bevolking neemt het ene initiatief na het andere.

Voor het toerisme heeft het land dan ook veel te bieden - zowel historisch, cultureel als natuurlijk. Historisch gezien is Ethiopie dan ook niet alleen het begin van het menselijk ras, het heeft ook een solide othodox christelijke kerk met eeuwenoude souvenirs. Als zodanig is het dan ook het enige land ter wereld date en andere jaartelling heeft - je bent er zo maar 7 jaar jonger! Het noordelijke circuit is qua historie het rijkste, met welluidende namen als Gondar, Axum en Lalibela.

Qua natuur heeft Ethiopie van alles wat. Machtige bergmassieven als Simien Mountains and Bale Mountains, woestijnen met bizarre formaties in de Danakil, steppes en savannes in het zuiden en wouden ten zuiden van Addis. Qua dieren moet het land het afleggen tegen haar beroemde safari-collagas als Kenya, Tanzania en Botswana, maar het heeft een aantal diersoorten die zo zeldzaam zijn dat vele mensen erop af komen - ook omdat het relatief makkelijk is om ze te zien. Denk daarbij aan de Gelada Baviaan, de Berg Nyala, de Simien Wolf en Meneliks Bushbuck.

Cultureel is het uiterste zuiden een waar festijn. Hier leven vele nilotische stamen die zo uit de prehistorie lijken te zijn getrokken. Met name rondom de Omo-vallei spreken stammen als de Mursi en de Harar tot de verbeelding.

Ethiopie heeft te kampen met een aantal vooroordelen als het gaat om reisbestemming. Het is dan ook zeker niet aan te raden als eerste bestemming in Afrika. Maar anders dan dat is het een prachtbestemming!

Click for English © copyright on all pictures by Rick Versteegh. No picture or image may be copied, printed or reproduced without written permission