Reisinformatie: Costa Rica
COSTA RICA REIS INFORMATIE

Mensen: Ondanks dat Midden Amerika veel overblijfselen heeft van de Maya en Azteken culturen, heeft Costa niets van dat alles. De tico‘s (zoals de Costa Ricanen worden genoemd) zijn directe afstammelingen van de Spanjaarden en zijn cultureel gezien niet erg interessant. Ze zijn overigens wel heel vriendelijk maar beginnen meer en meer te lijken op Spaanse Amerikanen.
Score: 7

Landschap/Natuur: wat Costa Rica niet heeft te bieden aan cultuur, heeft het des te meer te bieden aan natuur. De regenwouden zijn er niet alleen mooi maar ook goed begaanbaar. Van de droge wouden in Santa Rosa NP tot de Cloud Rain Forests in St Elena en Monteverde NP tot de lagunes in Tortuguero NP, het is allemaal even prachtig. En het beste van al is Corcovado NP op de het Osa schiereiland. Ook de actieve vulkanen zoals Arenal zijn indrukwekkend.
Score: 9

Vervoer/Infratructuur: het leger afgeschaft en 60% van haar grondgebied tot nationaal park verklaard, daarmee is Costa Rica helemaal toegespitst op het toerisme. De infrastructuur is relatief goed en ook het openbaar vervoer is prima geregeld in de vorm van busdiensten. Let wel, af en toe betekent dit een chicken bus maar dat voegt toe aan de reiservaring.
Score: 8

Dieren/Fauna: beter dan Costa Rica kan je het niet krijgen! Als je ooit regenwouden wilt bezoeken EN dieren wilt zien bovendien, ga dan naar Costa Rica. Veel mensen die regenwouden bezoeken zijn erg teleurgesteld omdat ze achter elke boom een jaguar verwachten en in elke rivier een zwemmende tapir. Nu, dat is ook niet het geval in Costa Rica maar zoveel ander wild is relatief makkelijk te zien. Alle 4 apensoorten (capucijner, brul, slinger en doodshoofdaapje) kan iedereen zonder veel moeite zien. Voor liefhebbers van reptielen en amfibien (zoals ik) is Costa Rica een ware hemel met de pijlgifkikkers als absoluut hoogtepunt; Dendrobates pumilio en Phyllobates vittatus zijn vrij makkelijk te vinden, met Dendrobates auratus op een goede tweede plek. Vogelaars komen ogen en oren tekort. Iedereen zoekt natuurlijk de Quetzal.
Score: 10

Eten: eten in overvloed maar helaas verandert San Jose in een groot fast food centrum. Moeten de Amerikanen nu werkelijk heel Centraal Amerika overnemen en hun verschrikkelijke voedselgewoontes implementeren? Aan de andere kant is er nog genoeg en vers fruit te vinden.
Score: 7

Klimaat: erg plezierig. Natuurlijk, het is vochtig maar dat hoort erbij in regenwouden. Maar verder is het lekker warm (zo vinden wij, maar wij zijn inmiddels gewend aan warmere temperaturen).
Score: 9

Cultuur: dat is eigenlijk het enige echte negatieve punt aan Costa Rica, het totaal ontbreken van een interessante cultuur. Natuurlijk is het altijd leuk om te zien wat de tico‘s allemaal doen maar cultureel gezien is het niet erg interessant.
Score: 2

Hygiene: Costa Rica is gericht op toeristen en daarmee zijn alle geleverde diensten van een zekere standaard. Natuurlijk zal je insecten vinden in je kamer maar de meeste daarvan zijn heel erg interessant!
Score: 8

Reiskosten: oops, Costa Rica is nogal duur geworden nadat de economie is veranderd in een dollar-economie. Met name als je een vergelijking maakt met buurlanden als Nicaragua en Guatemala.
Score: 3

Veiligheid/Stabiliteit: geen leger, geen onenigheden, bijna geen misdaad. Wat wil je nog meer? Het is geweldig om te kunnen rondwandelen zonder om de 5 minuten over je schouder te hoeven kijken. Natuurlijk moet je ‘s nachts in San Jose sommige delen vermijden, maar als je je gezond verstand gebruikt is er niets aan de hand.
Score: 8

Spanning/Avontuur/Uitdaging: genoeg uitdaging in Costa Rica alhoewel het flink veranderd is in 10 jaar tijd, en niet altijd positief. Maar je kan nog steeds multi-day hikes doen in Corcovado NP en dat is meer dan de moeite waard. In andere parken zoals Manuel Antonio doet de aanpak een beetje aan een circus denken dus als je dat niets vindt, ga er dan niet heen. De stranden en oceaan zijn goed voor windsurfen (vooral de Altlantische kant), duiken is goed (vooral Coco Island met haar vele hamerhaaien), schildpadden leggen hun eieren op de stranden en in de parken kan je canopy tours of zelfs swings doen. Ook is er de mogelijkheid tot raften!
Score: 8

Overall score: 7.2

Met deze score komt Costa Rica NIET voor in ons lijstje van meest aantrekkelijke landen om rond te reizen.

Click for English © copyright on all pictures by Rick Versteegh. No picture or image may be copied, printed or reproduced without written permission